Ensiaskeleita kurssin luomiseen


Kurssien perustaminen

Opetushenkilöstö saa käyttöönsä kurssipohjia lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: moodlerooms@spesia.fi. Samasta osoitteesta saa vinkkejä ja apuja sisältöjen luomiseen.

Kurssipohjan luomisen jälkeen opettajat pääsevät lisäämään erilaisia verkkomateriaaleja ja aktiviteettejä kurssilleen. Moodleroomsissa on valmiina mahdollisuus mm. interaktiivisten H5P-opetusvideoiden luomiseen.

Lisäksi Spesialle on hankittu Lectora Inspire -lisenssi, jonka avulla saa luotua interaktiivista Moodleroomsiin upotettavaa opetusmateriaalia. Esimerkkejä Lectora-toteutuksista:

- 'Makupaloja'
'Tasot ja infolaatikot' 
- 'Haasteelliset palvelutilanteet'
- Tutustu tietosuoja-asetukseen


Sisältöjen lisääminen

Moodlerooms käyttää materiaaleista (tiedostot, tekstit, videot ym.) nimitystä 'Aineistot'. Aineistoina voit lisätä mm. linkit, diaesitykset ja erilaiset tiedostot: 


Kuvakaappaus Moodleroomsin Aineistot-välilehdestä


'Aktiviteetit' ovat puolestaan interaktiivisia ja usein myös arvioitavia elementtejä (keskustelut, kyselyt, tehtävät, tentit jne). Opettaja voi valita, mitä aktiviteetteja kulloinkin kurssilla on käytettävissä - ilman erilaisia aktiviteetteja opiskelija olisi lähinnä vain lukijan/katsojan roolissa.


Kuvakaappaus Moodleroomsin Aktiviteetit-välilehdestä


Oppimisaktiviteetit ja tiedostot lisätään seuraavasta näkymästä:

Kuvakaappaus kohdasta, jossa luodaan oppimisaktiviteetti ja lisätään tiedostoja 

Klikkaamalla 'Luo oppimisaktiviteetti' -linkkiä avautuu näkymä, josta voi eri välilehdiltä valita lisättäväksi joko aktiviteettejä tai aineistoja.

Tiedostoja ja kansioita voi lisätä kurssille kahdella tavalla:
- Pudottamalla tiedostot ja kansiot tiedosto-laatikkoon
- Selaamalla haluttu tiedosto tietokoneen resurssienhallinnasta


Erityisesti aktiviteettien osalta kannattaa tutustua lyhyisiin ohjeisiin, jotka löytyvät aineistojen ja aktiviteettien lisäämisen yhteydestä kohdasta '
Ohjeopas':

Kuvakaappaus Moodleroomsin Ohjeopas-painikkeesta


Uusia aktiviteettejä on mahdollista asentaa Moodlerooms-palveluun aina tarpeen tullen. Lähetä spostia moodlerooms@spesia.fi, jos lisäosataulukosta löytyy työkaluja, joita toivoisit kokeiltavan.

Jos haluat kopioda valmiita materiaaleja kurssilta toiselle niin Moodleroomsista löytyy tätä varten kehitetty Sharing Cart -työkalu.

Verkkokurssin sisällöntuotantoon löytyy monipuolisia ohjeita, mm.: https://www.mediamaisteri.com/blog/sisallontuotannonopas (opas tilattavissa ilmaiseksi omaan sähköpostiosoitteeseen)


Opiskelijoiden lisääminen kurssille

Opettaja pääsee lisäämään opiskelijat oikean yläkulman rattaan alta löytyvästä käyttäjähallinnasta: Kurssin ylläpito > Käyttäjähallinta > Osallistujien lisääminen.

Muitakin tapoja opiskelijoiden lisäämiseen on käytettävissä, mutta tätä manuaalista tapaa suositellaan palvelun käyttöönoton tässä vaiheessa.


Ensiaskeleiden jälkeinen etappi: testaa, tutki & kokeile! Kaikenlaisissa askarruttavissa kysymyksissä voi kernaasti ottaa yhteyttä: moodlerooms@spesia.fi


Last modified: Wednesday, 20 June 2018, 8:33 AM